Category: Eclectic Homes

Sweet Georgia Summer Beach Home

Sweet Georgia Summer Beach Home

This sweet southern shore house, set on Tybee Island in Georgia, was not necessarily the cheery home that it currently is. When designers Joel and Erika Snayd of Rethink Design Studio initially visited, it was a 1,100-square-foot cinderblock structure. “We were scared to death when we saw the home,” says Erika. “Everything was cold and cement, like a bunker.”

The home is owned by three sisters; his grandfather built it in the 1940s. Since he’d built it personally, the sisters were reluctant to do a complete rebuild and originally just wanted to add a new bedroom and bathroom. But the Snayds and their staff could convince them to begin all over. By getting creative with substances and utilizing family mementos, Rethink Design Studio was able to create a cozy and comfortable summer home for the family on a budget.

in a Glance
Who lives here: 3 sisters and their families during the summer
Location: Tybee Island, Georgia
Size: 2,400 square feet
That’s intriguing: To preserve a palm tree which the grandfather had initially planted on the house, the tree had been eliminated and then replanted following building.

20 Spectacular Beach Houses | Browse shore house photos

Rethink Design Studio

The original cinderblock structure consisted of tiny bedrooms and no open spaces. The Snayds wanted to provide the home a more modern sense but also bring in elements that would highlight its history and make it timeless. Clapboard siding along with a light shade palette gave the new home a new look.

Rethink Design Studio

The design group was inspired by traditional beachfront architecture from the 1940s. “We wanted to take that home and elevate it to a level at a new build that it was meant to be,” Joel says.

Initially, the site had no landscaping at all. The group transformed the barren lot into a lush lawn, maintaining a palm tree the sisters’ grandfather had initially planted in the yard. A side lot was turned into a yard with a fieldstone paver patio.

Rethink Design Studio

The group had to maximize the footprint of the home nearly to the edge of the small site to gain more square footage. Since there was not a ton of room for landscaping, they added in a large screened front porch — a must in mosquito-laden Georgia.

Outdoor furniture: vintage, reupholstered with Sunbrella and Trina Turk to get Schumacher cloth

Rethink Design Studio

The structure takes advantage of natural lighting. The ceilings were lifted to 10 feet on the first floor along with 14 feet on the next — a switch that made a difference in the house’s feel.

The budget for both the interior and the exterior design was limited, so the team had to get creative when it came to style. Luckily, the homeowners gave them nearly free rein. Their one specific demand was that the walls have been coated in white boards. The walls at the open living room, dining room and kitchen are produced from horizontal 1-inch-by-10-inch buttocks joint paneling.

Rug: GDC Home; sofa: Hickory Chair; pillows: Thomas Paul for Duralee, Schumacher

Rethink Design Studio

Function and ambiance were the priorities. An open kitchen, living and dining room made the most sense for this holiday home. Even though this isn’t a full-time residence, the group had to look for large quantities of individuals, since multiple households remain here at once.

Open shelving in the kitchen keeps it bright and casual, while slate tile flooring are both durable and stylish. The kitchen cabinets were done at a simple Shaker style and painted to match the granite countertops. The Cooper and white milk glass ceiling fittings in the kitchen have been salvaged from an old saloon. The light above the dining room table is from Circa Lighting; Joel had the trim and hood painted powder blue to give it a vintage look.

Table: Hickory Chair; chairs: Crate and Barrel

Rethink Design Studio

The loft area upstairs is completely open, which not just creates a communal space but also saved money on framing. “This residence is not about partitions and constraints; it’s about becoming communal and together as a family,” says Joel. Rather than walls, curtains from Pottery Barn were dangled from iron curtain rods with rope. The floor material in the attic is painted porch-grade hardwood, which also cut down to price.

Rethink Design Studio

Even though the sisters were originally hesitant about the attic area, it’s now an integral part of their holiday home. “When you have a custom home, it evolves and continues to evolve. It is organic by nature,” says Joel.

Rethink Design Studio

Flea markets and garage sales were scoured for cheap but quality pieces, and simple furniture from big-box shops filled in the blanks. “At a shore home, you can get away with much more,” says Joel. Twin beds allow for more sleeping area — this upstairs area can sleep four to six. The yellow headboards are now outdoor floor cushions using handles which can be taken down and used for additional seating when needed.

Bedding: Amy Butler; baskets: World Market; carpeting: West Elm kilim; nightstand: refurbished classic

Rethink Design Studio

Cane furniture at the loft’s living room creates a cozy sitting area in which the family often spends mornings. Some of the accessories and furniture came from the sisters’ elderly mother, who passed away during the project; they add a personal element the sisters love.

Rug: GDC Home; java table, cane chairs and console: refurbished classic

Rethink Design Studio

A vintage desk set obtained a makeover using bold yellow paint and glass drawer pulls, making the ideal dressing table for the upstairs bathroom. Timeless subway tile and simple sconces keep the space lighting, bright and functional.

Knobs: Pinch of the Past; seat cushion: Sunbrella; sconces: Circa Lighting

Rethink Design Studio

Each of the bedrooms are paneled with batten strips at a traditional coastal fashion. Joel applied walnut strips right to the sheetrock as an inexpensive way to find the look the sisters wanted. Simple dressers were emphasized with sea-green hardware, a simple and affordable touch which feels high end.

Bedding: vintage and West Elm; side table and mattress frame: classic

Rethink Design Studio

Because a lot of the residence is about family, Joel and Erika wished to pay tribute to its origins. Sentimental touches are visible all throughout the home — quilts the sisters’ mother made are folded carefully in closets, family art is framed on the walls, and also photos of their sisters when they were blown up and hung in the dining room.

More Tours:
Coastal Chic Family Getaway

Modern California Beach House

Eclectic Country Beach House

See related

Balancing Hers and His Style

Balancing Hers and His Style

It is a classic design dilemma — a few is prepared to make a house a home, only to discover their styles couldn’t be more distinct. When this Beverly Hills family of three was prepared to construct their dream home, they recruited architect and interior designer Tim Barber to create a cozy but spacious home that will balance her love for contemporary and also his love of traditional. “She is a really devout modernist, and he’s a really devout traditionalist,” Barber says. “So the inside layout was all about mixing the two.”

The couple already had a house on this lot in Benedict Canyon, close to downtown Beverly Hills. Although they originally wanted to remodel, they soon realized what they wanted required them to begin over. Barber demolished the first structure and functioned from the bottom up, designing a bright and open home that embraces the outside — and the couple’s reverse styles.

Tim Barber Ltd Architecture

Despite their differences in style, the couple agreed they needed a home that sensed open, clean, bright and comfortable. Barber frequently played more traditional fabrics with simple and contemporary furniture lines to integrate the husband and wife’s style sensibilities. However there were chambers that played toward a single aesthetic — such as the spouse’s study here. While the colour palette and feel ties this room to the remainder of the home, it’s decidedly more contemporary than the primary living spaces.

Wall colour: Benjamin Moore Chelsea Grey
Rug: Flokati from Aga John
Sofa: Mitchell Gold & Bob Williams

Tim Barber Ltd Architecture

“In the marriage of design and interiors in the home, the design is restrained while the insides let loose a little,” Barber says. The family needed an East Coast vibe outside, so Barber designed a shingled exterior and put in a slate roof. The slate roof is made of marginally smaller pieces than normal, reducing its weight. This stone roofing is fairly typical in Los Angeles because it will work well with temperature extremes.

Tim Barber Ltd Architecture

“You need to make the most of the outside when you reside in Southern California,” Barber says. “I love to encourage people to go outside.” To create a substantial garden space, Barber pulled the house closer to the road. This allows for a closed front for privacy and room in front for a pool, patio and spacious yard.

Like most Southern California hillsides, this specific area is part of a fire pit, therefore wood homes aren’t permitted. Barber used man-made shingles for fire protection on the exterior, but worked together with the spacing and robes of every piece to make it look as natural as possible. The chimneys are made of a lightweight manmade stone product to take additional weight from the roof.

Tim Barber Ltd Architecture

Emphasizing the organic light in this home was among Barber’s most significant priorities. At the end of every hallway, a wood window in the ceiling lets sunshine into the entry hall and foyer. Barber also put windows in any place that made sense, and designed every single window to be taller and higher. “I was looking for any way I could sneak light in,” he says.

Pendant: Custom designed by TimBarber Ltd

Tim Barber Ltd Architecture

The living room is the ideal representation of their homeowners’ drastically different styles. Each piece is a delicate balance of shape and colours that reflect numerous appearances. The customers wanted something which could make a statement, so that he developed this elegant seat design as a means to divide two parts of the living room. “Ultimately when a house has a certain personality, you become inspired to produce things,” he says.

Chair: A.Rudin in Laura Ashley Hemp
Arm chairs and coffee table: habit Tim Barber Ltd
Rug: layout by Tim Barber Ltd, made by Stark Carpet
Drapes: habit, cloth from Kravet; trim by Samuel & Sons Greek Key; components from Orion in Brushed Nickel

Tim Barber Ltd Architecture

A sitting area in the foyer invites the family members and guests to sit and revel in the backyard view. The blue Tufenkian rug complements the teal-toned doors, and a lavish custom made loveseat was embellished with cushions that highlight the colours in the rug and the wall art.

Rug: Tufenkian Implied Damask Midnight; loveseat: Custom Tim Barber Ltd; table: Antique from Novecento in Los Angeles

The husband likes to cook, so he wanted Barber to pull out all of the stops in the kitchen’s layout. “They let me play virtually every trick I’ve learned when it comes to kitchens,” Barber says. He installed a deep fryer beside the induction stovetop, pull-out shelving, spice and can racks, divided drawers and an extra-large refrigerator.

Countertops: Absolute black granite on island, Carrara Marble on countertops
Cabinetry: Lotus Woodworking, Canoga Park, Calif..
Backsplash: American Slate, Cloud Green & China Grey
Pendants: Antique, Blend Interiors
Barstool: Design Within Reach, Kyoto Counter Stools

Tim Barber Ltd Architecture

A breakfast nook off the kitchen is the perfect casual eat-in space for your household. A custom-designed table and cushions lend a personal touch to the cheery, sun-drenched place.

Chairs: Hickory Chair
Pillows: habit, made from Raoul Fabrics and Peter Dunham Textiles
Lighting fixture: customer’s existing fixture

Tim Barber Ltd Architecture

The simple furniture within this space speaks to both a traditional and contemporary decorative, but the vivid colors definitely produce the dining room feel much more contemporary. Customized leather chairs lend a touch of luxury, but the pendants have been bought at Restoration Hardware. “There are not a great deal of valuable pieces. We customized a great deal of furniture, however it’s mixed right in with store-bought pieces also,” Barber says.

Chairs: habit Tim Barber Ltd in Duralee Leather; de endants: Restoration Hardware; table: customer’s present, classic; wall colour: Benjamin Moore Quincy Tan

Tim Barber Ltd Architecture

The son’s playful but sophisticated suite is Barber’s beloved part of the home. Blue-toned map background includes a fun but timeless quality, and dark blue and brown fabrics complete the colour scheme. Rather than a typical workplace setup, Barber chose the son’s multitasking personality into account and created three individual workspaces for him. This way, he can work on multiple projects at once and divide desk space up based on action.

Wallpaper: Hinson Blue/White Map; desk chairs: CB2; window treatments: habit by Valley Drapery, LA

Tim Barber Ltd Architecture

The high ceilings and beautiful windows in the boy’s toilet allow it to be another of Barber’s beloved rooms. Natural light reflects from honed Carrara marble counter tops, while simple steel sconces keep the room lit up in the night.

Floors: Hex Carrara Mosaic by Walker Zanger, Mini Brick Marble tile by Walker Zanger in Flat Iron Grey
Countertops: Satin Honed Carrara Marble
Sconces: Restoration Hardware

Tim Barber Ltd Architecture

Soft grays and browns tie the calming guest bedroom to the rest of the house’s decor, while clean furniture lines and much more traditional fabrics represent Barber’s approach to the couple of distinct styles. Hotel-style bedding retains the room looking clean and fresh, even though a blend of textures in the accents warms up it and gives it a contemporary flair.

Bed frame: habit Tim Barber Ltd
Mirrors: Carvers Guild
Nightstand: Mitchell Gold & Bob Williams
Interior colour: Benjamin Moore Grey Owl

Tim Barber Ltd Architecture

The master bathroom is a place of pure serenity. Soft white marble countertops and floors contrasts with the dark dressing table. Custom mirrors were set up with added storage and stainless steel pendants and sconces add a touch of glamour.

Shower: Custom Mosaic using Walker Zanger Carrara, Flat Iron and Thassos
Countertops: Honed Carrara Marble

Tim Barber Ltd Architecture

A pub, lounge and media room were united into a multidimensional entertaining space. The pub is the perfect place to serve after-dinner drinks, and the pool table and press room supply entertainment for adults and kids.

The cellar of the house carries a pantry and a garage, with an elevator leading to the additional floors — a fantastic way to make carrying bundles in and outside of the car somewhat simpler.

Barstools: Hancock & Moore, fabric Pindler & Pindler
Pendant: Urban Electric, Carlyn Fixture

Photography by Karyn Millet

More Tours:
Cozy Elegance by the Lake
Ancient Modern Chicago Makeover
Color and Character in North Carolina

See related